Bomässan 22-24 februari 2013

Gästrike återvinnare deltar på Bomässan 2013 i Gävle. I vår monter visar vi ett kök och köksutrustning där material och inredning är återbrukat. Tanken är att ge besökare  inspiration och visa exempel på hur gamla material och saker får nytt liv. Man kan också passa på att byta sitt sopabonnemang.

Tipsrunda med temat ”matsmart” på Coop

Under vecka 47 2011 var Gästrike återvinnare  på plats i Coops butiker i Gästrikland och Skutskär. I butikerna gav vi tips på hur man är matsmart och inte slänger mat i onödan. Kunder kunde passa på att gå en frågesport i butiken medan de handlade och få råd om vad de kunde göra med maten istället för att slänga den.

 

Gästrike Återvinnare och Coop samarbetade för att minska avfallet!

Vet du om att i snitt slänger ett svenskt hushåll 56 kilo ätbar mat för 5 300 kr per år?  Det håller inte.

Självklart ska man handla god och bra mat – men det är också viktigt att äta upp det man köper. All ätbar mat som slängs i onödan är pengar som  man kan ha roligare för än att slänga dem i kompostpåsen.  Under vecka 47, 2011 fanns Gästrike återvinnare på plats i Coops butiker i Gästrikland och Skutskär. I butikerna gav vi tips på hur man är matsmart och inte slänger mat i onödan. Kunder kunde passa på att gå en frågesport i butiken medan de handlade och få råd om vad de kunde göra med maten istället för att slänga den.

Frys in, muntra upp trötta grönsaker genom enkla knep, förvara maten på rätt sätt eller varför inte göra en buffé på veckans rester? Knepen är många – och det bästa är att både du själv och miljön tjänar på det!

Aktiviteterna var en del av avfallsminimeringsveckan 2011. Avfallsminimeringsveckan uppmärksammas i hela Europa. Läs mer på www.minskaavfallet.se

 

Är det verkligen värt något?

Vi förlorar lätt uppfattningen om värdet på saker och ting när de funnits i vår ägo ett tag. Har vi dessutom lyckats glömma bort vad som hamnat på vinden, i källaren eller i garaget, så tänker vi lätt när vi väl hittar det att ”det här är ju skräp”!

Men, tänk före innan du åker till återvinningscentralen med dina prylar. Det du kallar skräp kan vara värt att köpa för någon annan. Så, låt dina saker få en andra chans Du har flera bra alternativ att välja mellan. Till exempel:

  • Hyr ett bord på en loppis, ställ dig på en bakluckeloppis eller bjud in till garageloppis. Sälj på nätet.
  • Sätt upp en annons på jobbet.
  • Lämna in till en second hand-affär.
  • Skänk till en hjälp- eller biståndsorganisation

Genom att sälja begagnat gör du ett klokt val som både du och miljön tjänar pengar på.

Det kostar tid, men du investerar i en hållbar framtid.

Många av oss upplever att vi har väldigt mycket att göra, på alldeles för lite tid. Och det är ofta därför vi inte reparerar en trasig gräsklippare, limmar en stol som gått sönder, eller syr i den där knappen som gör skjortan oanvändbar. Istället köper vi nytt. För det känns enklare. Och snabbare. För vi har ju inte tid.

Men om vi tänker efter – så kanske det inte var ett så smart drag trots allt, det där med att köpa en ny pryl istället för att laga den gamla. För det tar tid att leta efter nya prylar, det tar tid att åka och köpa dem, och det tar tid att göra sig av med den gamla prylen.

Allt tar tid vare sig vi köper något nytt eller lagar något gammalt. Så, tänk på något annat! Tänk att du tjänar pengar på att laga och reparera. Tänk på att vi spar på miljön och naturresurserna. Tänk på att du kan umgås med vänner och familj under tiden. Tänk på att laga och reparera bjuder på en kreativ stund.

Helt enkelt – Tänk före.

Skomakaren är värd ett besök!

Har dragkedjan i favoritjackan gått sönder?
Vill du att dina nyinköpta skor ska hålla länge?
Har kardborrebanden i barnens skor börjat släppa?
Behöver du laga din läderväska?
Har knappen i jeansen lossnat?

Kolla med skomakaren!

Man kan lätt tro att en skomakare endast reparerar, just det, skor. Men oftast kan de laga mer än så bara du ställer frågan. Det kan rädda dina favoritprylar från en mörk framtid. Dessutom spar du både pengar och på miljön när du väljer att laga och reparera istället för att köpa nytt.

Att tänka före fixar festen.

Har du lust att fixa en fest med det lilla extra? Det är klart du ska göra det! Men, tänk före när du festplanerar. Vi måste inte köpa allt vi behöver. Det blir ju oftast väldigt dyrt och hur ofta använder du partytältet, maskeradutstyrseln, och rökmaskinen?

Öppna istället ögonen för allt som går att hyra och låna. Det finns alla möjligheter att överträffa både dina och dina gästers förväntningar. Så, börja festplaneringen med att söka på nätet eller fråga vänner och bekanta efter önskade festattiraljer. Det gör festfixandet dubbelt så kul.

Köp och sälj begagnat här!

Det ska vara lätt att göra rätt! Därför har vi samlat några länkar till platser där du kan sälja såväl som fynda.

Mikko Aarni om begagnad utrustning

Mikko svarar på frågor om att spela med begagnad utrustning och berättar vad som händer med hans egna klubbor efter en säsong.

Var matsmart – ta tempen i ditt kylskåp!

Ett sätt att få den mat vi köper hem att hålla längre, är att förvara den i rätt temperatur. Grönsaker som blomkål, broccoli och lök mår till exempel bäst av att förvaras i 2-5°C, medan gurka och tomat vill ha det lite varmare ca 12-14°C.

Men, hur många av oss vet egentligen hur kallt eller varmt vi har det i vårt kylskåp? Gör ett experiment! Prova att lägga en termometer på olika platser i kylen. Troligtvis är det kallare på vissa ställen än andra och det är ofta olika från kylskåp till kylskåp.

Förvara sedan mjölk, kött och fisk där det är kallast. Frukt och grönt mår bättre där temperaturen är lite högre.

Rekommenderade temperaturer är: Kyl +2-5°, sval +6-12°, Frys – 18° eller kallare.